Artikel: ‘Zorgen om het behoud van de Atelierwoningen Zomerdijkstraat’

Het complex met 32 atelierwoningen aan de Zomerdijkstraat in de Rivierenbuurt is een sleutelwerk in de Nederlandse architectuur. Het werd in 1934 gebouwd geïnspireerd door atelierwoningen van Le Corbusier in Parijs.

In 1987 is het complex voor fl. 950.000,- aan de gemeente Amsterdam verkocht. Vervolgens is in 1990 het complex voor het symbolische bedrag van één gulden overgedragen aan Woningcorporatie Lieven de Key, met belofte tot behoud van atelierfunctie. Toch zijn er sinds 2011-2012 beleidswijzigingen doorgevoerd die het complex en zijn bewoners direct treffen. Zo schrapte De Key kunstenaars en senioren als specifieke doelgroep en ging over tot verkoop van seniorencomplexen en atelierwoningen. Ook veranderde stadsdeel Zuid de originele bestemming Wonen-Atelier (WA)  in Wonen (W).

Hierbij de geschiedenis van het bijzondere pand en een omschrijving van de huidige kwestie omtrent atelierwoningen: het verlies van de bestemming, de jongerencontracten, toewijzingen via de CAWA en urgente vraag naar de zogeheten ‘Ijzeren voorraad’.

Lees meer op de website van Huurdersvereniging Arcade