Zeepbel

De huizenmarkt in Amsterdam is formeel als zeepbel aangemerkt. Dit blijkt uit de jaarlijkse UBS Global Real Estate Bubble Index, van de Zwitsere bank UBS. Dat betekent dat de huizenprijzen in Amsterdam flink overgewaardeerd zijn. De echte waarde ligt dus flink onder de nu gehanteerde prijzen.

Dit geldt eigenlijk ook voor de WOZ, want deze volgt de verkoopprijzen op de voet. Of loopt daar soms zelfs op vooruit met waarden die onrealistisch hoog zijn. Met andere woorden, de gemeentelijke belastingen doet mee met deze speculatie en stimuleert daarmee ook de prijsopdrijving. Dat zou niet mogelijk moeten zijn. Sociale huurwoningen zijn er niet om mee gespeculeerd te worden. De gemeentebelastingen moet in feite voor sociale huurwoningen uitgaan van de realistische waarden. En misschien zelfs een nog lagere WOZ, want sociale huurwoningen hebben in feite geen verkoopwaarde.

Vanuit de huurdersorganisaties zou er een actie in gang gezet moeten worden tegen de veel te hoge WOZ voor sociale huurwoningen. Wie zou hieraan willen meedoen? Meld je aaninfo@hvarcade.nl