Alle Deuren van de Van Lennepflats afgekeurd wegens onveiligheid bij brand

Twee jaar geleden maakten wij als HPZ (Huurders Platform Zandvoort) ons zorgen over de brandveiligheid van de Van Lennepflats. Er was maar één ontsnappingsmogelijkheid en als die bij brand niet gebruikt kon worden, zaten de mensen in de val. Ten tijde van de bouw van deze flats voldeden ze aan de brandveiligheidseisen van het bouwbesluit. Maar heden ten dagen gelden bij nieuwbouw andere voorschriften.

Sloop van de flats is niet aan de orde. Maar de toegangsdeuren van de appartementen moeten wel zodanig brandvertragend zijn, dat de komst van de brandweer afgewacht kan worden. Wij vroegen aan Pré Wonen, de eigenaar van het complex of dat in orde was.

Pré Wonen bevestigde ons dat de deuren door een onafhankelijke instantie op brandveiligheid gekeurd zijn en goed waren bevonden. Bij onderzoek van het HPZ bleek echter dat de meeste bewoners zich toch niet erg veilig voelden. Wij besloten alsnog navraag te doen bij de brandweer om er achter te komen aan welke regels brandvertragende deuren moesten voldoen. Tijdens het gesprek kwamen wij er achter, dat de deuren niet aan de tegenwoordige eisen van brandveiligheid voldeden. De deuren waren hol en de raampjes, die er in zaten bleken niet uit dubbel of gepantserd glas te bestaan. Ook de bovenlichten waren van enkelvoudig glas. De flats bleken dus ook niet aan de thans geldende voorschriften te voldoen.

Natuurlijk trokken we aan de bel bij Pré Wonen. Er bleek een prioriteitenlijst brandveiligheid te bestaan. Natuurlijk eisten wij inzage in deze lijst. Die werd ons echter geweigerd. Ondanks de beloften van Pré Wonen ons als huurdersorganisatie tijdig en goed te informeren over alle zaken die onze huurders aangaan. Natuurlijk lieten wij ons niet met een kluitje in het riet sturen. We eisten een herkeuring van de brandveiligheid.

Op onze mail en telefonisch contact en op vergaderingen met Pré Wonen bleven we eisen dat er een herkeuring plaats moest vinden. Het gaat tenslotte over mensenlevens en in Haarlem was al enkele keren brand uitgebroken in soortgelijke portiekflats. Na een lange strijd is ons eindelijk een herkeuring toegezegd. Bij de herkeuring werden alle deuren afgekeurd. Nu gaan we ons als HPZ inzetten om de deuren zo spoedig mogelijk te laten vervangen.

Wij houden u van dit proces op de hoogte.

Huurders Platform Zandvoort